Focus on Pictures


Over East Anglia

Kaart van East Anglia en omliggende graafschappen

East Anglia, gelegen aan de Noordzee, bestaat uit Norfolk in het noorden en Suffolk in het zuiden, maar Cambridgeshire in het westen en Essex in het zuiden worden er ook wel toe gerekend. De streek heeft een bijzonder aangenaam klimaat, het is er warmer en droger dan in andere delen van Engeland. De lucht is er heel helder, zodat het licht er een mooie kwaliteit heeft waardoor het landschap, de huizen en landerijen fraai worden verlicht. De hemel wisselt vrij snel van aspect, doordat er vaak een stevige wind staat die de wolken zowel snel aan- als afvoert.

Het zacht glooiende, heuvelachtige gebied, wordt doorsneden met holle wegen, waarlangs glad geschoren heggen het achterliggende akkerland of de woningen en tuinen aan je blik onttrekken; om de teruggetrokkenheid te waarborgen worden de wat langere paden tussen woning en weg nog boog- of s-vormig aangelegd en afgerand met struiken, zodat de woning aan de spiedende blik van een toevallige voorbijganger onttrokken wordt. Maar elders tref je huizen aan die vlak langs de weg zijn gelegen en dus goed te bewonderen zijn. Opvallend was hoe klein men behuisd was in de vaak eeuwen oude huisjes.

Kerk van Blythburg, Suffolk
De kerk van Blythburgh, met de karakteristieke bouw
van een Engelse kerk met grote, lichtdoorlatende ramen onder
het dak, een stompe toren, en omringd door een begraafplaats.

Zeker als je op de begraafplaatsen van de talloze oude kerken ronddwaalt besef je, dat er weliswaar in het verleden veel kinderen werden geboren, maar dat de meesten al zeer jong stierven en de huizen dus overwegend onderdak boden aan waarschijnlijk kleine gezinnen. Toch moeten ze dicht opeen hebben gewoond. Naast oude en kleine woningen tref je ook de grotere aan, vaak vakwerkhuizen, goed onderhouden en met pleisterwerk geschilderd in allerlei fraaie pastelkleuren. Deze grotere huizen stralen ook nu nog een grandeur uit die de staat, de welstand en het aanzien van de oorspronkelijke bewoners, die hier zo’n vier tot wel zeven eeuwen geleden voor het eerst in woonden, nog goed weerspiegelt.

Huis met rieten dak nabij Orford, Suffolk
Rieten dakbedekking van een huis nabij Orford,
voorzien van een in East Anglia veel
voorkomend patroon in de dakbedekking

Een bijzonder aspect van veel huizen in deze streek is ook de dakbedekking. Hiervoor wordt niet zelden riet gebruikt, maar het bijzondere is dat het nokgedeelte en soms ook een lager gelegen deel van de rietbedekking wordt ingesneden, zodat er allerlei patronen ontstaan die de cottages een sierlijk en elegant aspect geven. En dan natuurlijk de schoorstenen, groot en zwaar uitgevoerd en soms een zeer dominerend deel van het dak; soms zie je van de huizen vanaf de weg nauwelijks meer dan de zware en in ingewikkelde baksteenpatronen gemetselde schoorsteen.

Terug Verder
Top pagina | Contact | Meld een fout | ©Philip H. Quanjer