Focus on Pictures

Eén pagina terug

Blythburgh, Suffolk

De kerk van Blythburgh, Suffolk, East Anglia.
De kerk van Blythburgh is van afstand zichtbaar. Hij is gelegen op een heuvel, van waaraf je niet alleen overzicht hebt over het omringende land, maar ook over het zilte moerasland dat zich vanaf de voet van de heuvel uitstrekt.
De kerk van Blythburgh, Suffolk, East Anglia.

Nog wat verder noordwaarts aan de Blyth, door de getijdenbeweging eigenlijk een inham van de Noordzee, treffen we Blythburgh met een van de vele schitterende parochiekerken die er langs de kust ten noorden van Ipswich te vinden zijn. Deze kerken werden vooral gesticht met geld afkomstig van handelaren die hun inkomen aan de zeevaart en handel ontleenden.

Een van de opvallende aspecten van deze kerken is, dat je ze van grote afstand reeds kunt zien, zodat ze je als een baken toewenken. Zodra je in het dorp bent lijken ze echter te zijn verdwenen, zodat je niet zelden geneigd bent om naar de weg te vragen. Niet overal is dit zo, want grappig genoeg staan sommige kerken buiten het dorp, alsof bewust isolatie is gezocht. Hammond Innes (East Anglia, ISBN 0-340-50671-7) vraagt zich af, of dit nog verband houdt met de pestepidemieën die het land teisterden. In Blythburgh tref je zo’n voorbeeld van zo’n buiten het dorpscentrum gebouwde kerk; hij staat op een natuurlijke verhoging aan de rand van het zilte moeras, een monument gebouwd op de plaats waar destijds een Romeinse haven was gelegen en op land dat eens door Edward de Veroveraar werd beheerst.

Terug Verder
Top pagina | Contact | Meld een fout | ©Philip H. Quanjer