Focus on Pictures

Eén pagina terug

Coddenham, Wickham Market

De geboden gelegenheid werd graag aangepakt door Vlaamse wevers. Deze hadden van oudsher handelscontacten met havensteden als Ipswich en Colchester. Zij concentreerden zich op het gebied van de Stour ten westen van Ipswich en Colchester, waar al een gevestigde industrie van ruwer laken bestond. De oude centra zoals Bury, Ipswich, Sudbury en Stowmarket werden nu aangevuld met onder andere Long Melford, Lavenham, Hadleigh. East Bergholt, Kersey, Lindsey, de Waldringfields, waar nu het sterke, fijne laken werd geproduceerd. Deze periode vertegenwoordigt de hoogtij van de fijne lakenindustrie in zuid Suffolk.

Er was een tijdelijke teruggang als gevolg van de pest, die in 1348 vanuit het vasteland overstaknaar Engeland en hier enorme aantallen slachtoffers maakte. Meer dan de helft van de bevolking overleed aan de pest. Het tekort aan arbeidskrachten dat daardoor ontstond is nog te zien aan sommige kerktorens, die met bakstenen werden afgemaakt wegens het ontstane tekort aan steenhouwers. Hele gezinnen uit de Highlands en de westelijke eilanden vestigden zich hier om de grote tekorten aan wevers op te vullen.

De belangrijkste lakencentra in die tijd werden gevormd door Hadleigh en Lavenham. De voorspoed die de lakenhandel bracht kan worden afgemeten aan het feit, dat Lavenham in 1397 de in rijkdom 52e stad was, maar in 1524 de 14e plaats in Engeland had ingenomen.

Postkantoor van Coddenham, Suffolk. Huis gepleisterd in reliëf, Wickham Market, Suffolk
Coddenham Post Office, Suffolk Wickham Market, Suffolk
Terug Verder
Top pagina | Contact | Meld een fout | ©Philip H. Quanjer