Focus on Pictures

Eén pagina terug

Kersey, Suffolk


Gezicht op de kerk van Kersey, Suffolk
Gezicht op de kerk van Kersey, Suffolk, die zich boven het dorp verheft.

De periode van de “Old Draperies” werd opgevolgd door die van de “New Draperies”, wederom door een toevloed van nieuwe emigranten uit de Lage Landen. Zij vluchtten over de Noordzee voor de Spaanse legers van Parma en vestigden zich in het Engeland van Elizabeth I. Wat zij meenamen waren nieuwe technieken, die in Lombardije waren ontstaan, om stofte vervaardigen. Het hield in het kort in, dat men overging van de korte, gekaarde woldraden die gebruikt werden voor de lakenproductie in de “Old Draperies “ naar het gebruik van lange woldraden, die werden gekamd en gesponnen en werden gebruikt voor het maken van baaien en saaien stoffen, zoals de kamgaren stoffen van Norfolk; de plaats Worstead gaf zijn naam aan deze “worsted” stof.

De “New Draperies” gaven de industrie weer nieuw elan zodat de export sterk aanzwol. Het productiepakket omvatte nu baai, oorspronkelijk vooral blauw maar nu nog leverbaar als green biljartlaken, saaien stoffen, velours, mohair en meer dan 50 andere stoffen. De naamsbekendheid van sommige stoffen is terug te vinden in bijv. het blauwe Kersey laken - gekeperde wollen stof die vooral geschikt was als mantel voor een ruiter - en de Lindsey stof.

De oorspronkelijke lintbebouwing van Kersey is in essentie blijven bestaan, ofschoon er tegenover de kerk aan de top van de heuvel wel een nieuwere woonwijk is gebouwd. Als je het dorp binnen komt zie je de straat afdalen naar het kleine watertje, dat voor de toenmalige wolindustrie van zo'n grote betekenis was, en waar de weg als een voorde doorheen gaat.
Onderaan de weg loopt het riviertje over de weg. Kersey, Suffolk Kersey, Suffolk
Terug Verder
Top pagina | Contact | Meld een fout | ©Philip H. Quanjer