Focus on Pictures

Eén pagina terug

Orford, Suffolk


Zicht op Orford, Suffolk
Gezicht op Orford en de zee vanaf de Orford Keep.

Aan de zee gelegen is Orford met de Orford Keep. Een "keep" is een verdedigingswerk, dat al uit oude tijden dateert. In de tijd dat Napoleon aanstalten leek te maken om Engeland in te nemen was hier een verhoogde militaire actviteit, omdat verwacht werd dat zijn leger in deze buurt aan land gezet zou worden. Waarschijnlijk vond Napoleon de drassige omgeving geen geschikt landingspunt, misschien dacht hij er helemaal niet aan om over te steken; hoe dan ook, er gebeurde niets, en de bezetting van het fort moet zich ontzettend verveeld hebben, afgezien van genieten van het fraaie uitzicht.

Overigens heeft Orford ons een nieuw woord nagelaten, nl. het woord serendipiteit. Dat zit zo. In 1754 werd het woord bedacht door de "geniale dilettant" Horace Walpole (1717-1797), graaf van Orford, zoon van Engelands eerste minister onder George II, als eigenschap van De Drie Prinsen van Serendip (het vroegere Ceylon, nu Sri Lanka), een Perzisch sprookje:

« ....als hunne Hoogheden reisden, deden ze ontdekkingen, door toevalligheden & schranderheid, van dingen waar ze niet naar op zoek waren... je moet opmerken dat geen ontdekking van een ding waar je naar aan het zoeken bent, onder deze beschrijving valt.. ».

Walpole legt het in een brief als volgt uit:

« This discovery, indeed, is almost of that kind which I call Serendipity, a very expressive word, which, as I have nothing better to tell you, I shall endeavour to explain to you: you will understand it better by the derivation than by the definition. I once read a silly fairy tale, called: "The Three Princes of Serendip: “as their Heighnesses travelled, they were always making discoveries, by accidents and sagacity, of things they were not in quest of: for instance, one of them discovered that a mule blind of the right eye, had traveled the same road lately, because the grass was eaten only on the left side, where it was worse than on the right - now do you understand Serendipity?»

In een andere brief schrijft hij:

« Noch steekt er enig kwaad in een nieuw spel voor uitvinding te beginnen; vele uitstekende ontdekkingen zijn gedaan door mensen die op jacht waren naar iets heel anders. lk ben er niet geheel zeker van of de kunst van het maken van goud of van het eeuwige leven al uitgevonden zijn - maar hoeveel nobele ontdekkingen heeft het najagen van deze wondermiddelen het licht doen zien! Arme Chemie, als ze niet zulke glorieuze bedoelingen voor ogen had gehad! »

Pas in 1833 werd het woord serendipiteit voor het eerst gedrukt, toen namelijk brieven van Walpole in 1754 gericht aan Horace Mann, Brits gezant aan het hof van Florence, werden gepubliceerd.
Het sprookje van de drie prinsen van Serendip verscheen eerst in het Perzisch (1302) Hasht Bihist (Acht Paradijzen) van Amir Khusrau. Het werd vertaald in het Italiaans (1557), vervolgens het Frans (1719) en daarna in het Engels; het was die laatste versie die Horace Walpole las.

Terug  
Top pagina | Contact | Meld een fout | ©Philip H. Quanjer